Posted on

Vad innebär VVS?

VVS är kort sagt ett samlingsnamn och det står för värme, ventilation och sanitet – läs mer om vvs här. VVS tillhör byggbranschen och är delen som tar hand om avlopp och vattenförsörjning. Det innebär att detta är en väldigt viktig del av hela branschen, trots att många anser att en VVS-installatör eller rörmokare inte är ett prestigefullt arbete. En person som arbetar med VVS sysslar ofta med både reparationer, service, nybygge och installationer. En reparation innebär självklart att de fixar existerande system och ser till att de håller längre. Installationer och nybyggen är ofta när en VVS-montör ska hjälpa till med husbyggen och renoveringar.

Intressanta arbetsuppgifter

En rörmokare har många intressanta arbetsuppgifter. De kan hjälpa dig när det är dags att skaffa en ny värmepump, bygga ett badrum, renovering av badrum, tvättstuga, kök och så vidare. De kan även hjälpa till med mindre arbeten, som om du fått stopp i ett avlopp som du inte kan fixa själv. Kort sagt är det bäst att du alltid anlitar ett VVS-företag om du känner dig osäker på vad som måste göras. Skulle du vara intresserad av att börja arbeta som VVS-montör kan du se fram emot ett väldigt varierat jobb. Det är dock väldigt viktigt att du går igenom en utbildning och verkligen tar tid på att lära dig hur allting fungerar. Som VVS-montör kan du även starta eget företag. Det ger dig en chans att välja vilka typer av arbeten du vill göra. Jobbar du däremot på en firma som redan existerar blir du istället utskickad till arbeten som du inte får välja själv.

Utbilda sig till VVS-montör

På gymnasiet finns programmet VVS- och fastighetsprogrammet vilket är den vanligaste vägen de flesta väljer för att utbilda sig inom VVS. Detta program kommer ta tre år och innebär både en del teori samt en hel del praktik. Du som elev får följa med en VVS-montör med mer erfarenhet och på så sätt lära dig hur allting fungerar. När du är färdig med gymnasiet är det dags att gå en så kallad lärlingsperiod. Du får under den tiden följa med en erfaren VVS-montör och blir erbjuden en lärlingslön. Efter perioden är över får du däremot börja arbeta med en riktig lön. Om du får fortsätta arbeta på samma ställe eller inte varierar lite, ibland blir du anställd av företaget där du gjorde lärlingsperioden men många väljer att starta eget istället.

Ett väldigt viktigt jobb

Det finns en del fördomar kring arbeten inom VVS, trots att de har ett väldigt viktigt jobb. Det beror bland annat på att många anser att rörmokare är ett smutsigt jobb. Andra tycker att arbetarna ser lite för oputsade ut. Men när man pratar om en VVS-montör eller tekniker istället så låter det lite finare jämfört med rörmokare. Det kan även krävas att du går en lite längre utbildning för att bli VVS-montör istället för att endast ses som en rörmokare.