Posted on

10 värdefulla tips inför köksrenoveringen

Att renovera hemmets hjärta är både stressigt och nervkittlande. Köket spenderas det mycket tid i, vare sig man gillar att laga mat eller bara värmer på mat i mikron. Det är mycket att tänka på inför en renovering.

Här kommer tips som förhoppningsvis hjälper dig att skapa ditt drömkök.

1. Dröm stort

Låt drömmarna sprudla! Även om du i slutändan varken har plats eller ekonomin till allt i ditt mentala drömkök, är detta den viktigaste delen i första stadiet.

Tillåt dig att drömma och skriv ner allt du kommer på. När du senare går igenom listan kommer du snabbt inse vad du allra mest vill ha. Genom att drömma stort märker du med andra ord vad som är viktigast för dig. Fortfarande för mycket du inte kan ta bort? Gör en prioriteringslista. Vissa saker kanske är enkla att fixa i efterhand när du sparat ihop lite mer, och kan prioriteras bort för stunden.

2. Moodboard

Testa dina idéer genom att skapa en moodboard. Få inspiration från bloggar, Pinterest och tidningar. Sätt sedan ihop en moodboard för att se hur färger och material fungerar ihop.

Din moodboard gör det lättare att få hjälp från en utomstående att skapa ditt kök, samt sparar tid i affären då du på det stora hela vet vad du vill ha.

3. Mät och skissa

Tyvärr finns det begränsningar. Så var noga med att mäta och skissa upp ditt kök planenligt.

Se till att inte bara möblerna får plats, utan du ska även kunna röra dig runt i köket utan problem.

Inspireras av ditt nuvarande kök och lägg krut på vad du verkligen saknar.

4. Förvaring

Tänk noggrant igenom förvaringen i köket. Öppna ytor skapar ett mer öppet kök, medan stängda ytor ger ett mer stilrent intryck. Planera även hur du vill att lådor ska inredas. Testa dig gärna fram i ditt nuvarande kök. Exempelvis när du står vid spisen, varifrån är det lättast att hämta oljan?

5. Placering

Vanemänniskor som vi är går mycket på rutin. När du ska renovera ditt kök från köksrenoveringstockholmslän.se, fundera på var kökselektroniken ska placeras. Ugnen placeras med fördel i kroppshöjd och inte under spisen till exempel.

6. Kryddförvaring

Kryddor ska förvaras mörkt och svalt. Med andra ord – inte över spisen. Tänk därför ut var kryddorna ska placeras redan nu.

7. Arbetsytor

Arbetsytor saknas alltid. Se till att tänka på även dessa under planeringen.

8. Detaljer

Detaljerna gör hemmet. Ett tips är att fokusera på en enklare bas och satsa mer på detaljerna. Detta skapar ett mer personligt hem.

9. Köksö

Om plats finns är en köksö ett fantastiskt tillskott i köket. Det både ger mer förvaring, mer arbetsyta samt blir en plats man gärna samlas runt under matlagningen.

10. Arbeta in mikron

Att arbeta in mikron i inredningen gör den till ett fint tillskott i köket, istället för att ta upp plats på diskbänken.

Låt inspirationen flöda och lycka till med ditt nya kök.