Posted on

För- och nackdelar med elektronik till barn 

Att låta barn använda elektronik är en debatterad fråga som många har delade åsikter kring. Kanske var det en något mer kontroversiell fråga för tjugo år sedan när elektroniken inte var lika utvecklad som den är idag. Numera verkar det som att var och varannan treårig sitter med en surfplatta när föräldrarna sysslar med annat. Självklart får alla förändrar göra som de  vill. Det kan däremot vara bra att vara medveten om vilka för- respektive nackdelar det finns med att låta sina barn använda elektronik i tidig ålder. Elektronik kan onekligen vara sidigt och användas i lärosyfte. För mycket av det goda kan däremot minska på det sociala samspelet i en familj – vilket är så viktigt för små barn. 

Fördelar med elektronik till barn 

En sorts elektronik som används flitigt av småbarn är surfplattan. Surfplattan kan användas på ett pedagogiskt sätt genom appar som kan lära barn kring språk, siffror, färger och annat. Med dessa appar kan barn lära sig utveckla sitt språk, utöka sitt ordförråd och öva på sitt tal. Barn kan även använda dessa appar för att lära sig räkna och läsa. Dessa typer av appar används numera på vissa förskolor i pedagogiskt syfte men kan även användas i hemmet av samma anledning med elektriker göteborg. Apparna är ofta utformade för att dra till sig barnens uppmärksamhet med roliga djur, starka färger och ljud. Med stimulerande funktioner och belöningssystem i apparna kan det vara lättare och roligare för barnen att lära sig nya saker. För äldre barn finns det andra appar som fungerar på samma sätt. Det finns appar som kan hjälpa barn lära sig matte, öva på engelska, stavning och mycket mer. Om elektronik används i pedagogiskt syfte finns det många fördelar med metoden. Många barn gillar teknik och el torslanda och tycker det är mycket roligare att sitta med surfplattan än med ett papper och en penna. 

Nackdelar med elektronik till barn 

Nackdelarna med att låta sina barn använda elektronik kommer fram när elektroniken används för mycket eller på fel sätt. Barn som alltid tillåts sitta vid datorn, surfplattan eller annan elektronik tenderar att spendera mindre tid utomhus. Det kanske är särskilt relevant om barnet både använder elektronik för att studera och för nöjen. För mycket av det goda är aldrig bra, trots att elektronik i sig inte är något dåligt. Det gäller att hålla en balans så barnet får stimulans från annat än elektronik. Annars finns det en risk att barnet inte utvecklar sociala relationer eller får tillräckligt mycket frisk luft om dagarna. Att förbjuda elektronik helt i dagens samhälle är inte att rekommendera då det används så mycket i skolmiljön. Det kan innebära att barnet hamnar efter sina jämnåriga. En frisk och hälsosam balans är bäst.