Posted on

Börja jobba som rörmokare 

Att jobba som rörmokare är långt ifrån något för alla, anlita en rörmokare. Många tänker att yrket som rörmokare innebär att man blir smutsig och utsätts för vätskor och annat man helst inte vill tänka på. Men faktum är att en rörmokare är mycket mer än så. Om du är det minsta intresserad av att börja jobba som rörmokare kan denna artikel vara av intresse. I denna artikel kommer du att få en kort genomgång  om vad yrket som rörmokare innebär, hur du kan utbilda dig och hur du efter utbildningen kan börja jobba som rörmokare. 

 Vad gör en rörmokare? 

Innan du hoppar på en utbildning som sedan förhoppningsvis leder till att du är en yrkesverksam rörmokare kan det vara roligt att få veta lite mer om vad en rörmokare faktiskt gör på jobbet. Kort sagt kan man säga att en rörmokare jobbar med att reparera och installera olika sorters rör. Det är vanligt att en rörmokare jobbar på nybyggen. Då arbetar du efter beskrivningar och ritningar för att installera och foga samman rör. För att se till att rören blir efter ritningen kan rören behövas kapas, svetsas och kopplas för att de ska fungera som de ska. Förutom att du arbetar med att sätta ihop olika rörledningar så också jobba med att reparera olika pumpar, varmvattenberedare och liknande. Med andra ord så är yrket som rörmokare mycket mer brett än vad man kan tro och du kan välja att specialisera dig på ett visst område. 

Utbilda dig till rörmokare 

Om du har bestämt dig för att det är rörmokare du vill bli behöver du ha en utbildning som ger dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att du ska kunna jobba som rörmokare. Om du är i tonåren och har gymnasievalet framför dig kan du få bra utbildning genom att gå VVS och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Om du är lite äldre så finns det motsvarande utbildning på vuxenskolor, till exempel på Komvux. Något som är viktigt att tänka på är att du måste ha en utbildning för att få jobba som rörmokare eftersom det finns lagar och regler som säger att du måste vara kunnig för att fixa med VVS. 

Jobba som rörmokare 

Rörmokare är en mycket attraktiv yrkestitel och eftersom det krävs en särskild utbildning så innebär det också att du får bra betalt för det arbete du utför. Det är en anledning så god som någon till varför du ska utbilda dig till rörmokare. För att börja jobba som rörmokare kan du kolla upp lokala VVS och byggföretag. Det är vanligt att det finns lediga tjänster utannonserade på olika jobbsiter som du enkelt kan ansöka.