Posted on

5 yrkesroller för dig som vill jobba med kropp och hälsa

5 yrkesroller för dig som vill jobba med kropp och hälsa

 

Intresseras du av kropp, hälsa, kost eller träning? I så fall kanske ett jobb inom området kan vara något för dig. Att jobba med det man älskar är fullt möjligt och det finns många spännande utbildningar och yrkesroller inom detta område. Nedan kollar ni närmare på 5 av dom – bland annat massör och naprapat.

 

Massör

En av dom mer vanliga yrkesrollerna inom kropp och hälsa är massör. Den som är utbildad och certifierad inom det här området har goda kunskaper om kroppens uppbyggnad, samt hur man kan massera och töja muskler för att lösa upp spänningar och lätta på smärta.

 

Som massör tar man dock inte bara emot kunder som upplever problem, utan också sådana som helt enkelt bara vill njuta av en lugn och avkopplande stund. Bra att veta är att det kan vara svårt att försörja sig som massör eftersom konkurrensen är så hård. Många har ett extrajobb vid sidan av men självklart kan man lyckas om man är driven och duktig.

 

Personlig tränare

Som personlig tränare har man ett helt annat uppdrag – nämligen att hjälpa folk i alla åldrar och former med sin träning. Det kan handla om att hjälpa någon att komma igång lika väl som att hjälpa någon med rehabiliterande träning efter en sjukdom eller skada.

 

Som personlig tränare tar man fram individuella träningsscheman utifrån kundens egna förutsättningar och fungerar som ett stöd på vägen till en starkare, friskare och mer hälsosam kropp.

 

Kostrådgivare

Den som har dåliga kostvanor, medvetet eller omedvetet, kan vända sig till en kostrådgivare eller dietist för bra hjälp. Med dåliga kostvanor kommer inte helt sällan övervikt men också ett sämre allmäntillstånd så som trötthet och huvudvärk.

 

Som kostrådgivare hjälper man till att se vad som kan förändras och göras bättre. Att tipsa om bra livsmedel och recept hör inte helt sällan till arbetsuppgifterna.

 

Naprapat

Även en naprapat arbetar inom kropp och hälsa, ofta när det finns ett problem med stelhet eller smärta. Som naprapat har man förmåga att lokalisera vad kunden eller patientens problem beror på för att sedan göra något för att avhjälpa det. Man arbetar i regel utan speciella redskap även om det förekommer.

 

På sätt och vis påminner det om massöryrket men främst på grund av att man arbetar med sina händer mot patientens kropp. Det krävs dock betydligt längre utbildning och bredare kunskaper om muskler, leder och kroppen i stort för att kunna arbeta som naprapat.

 

Friskvårdskonsult

Kanske gillar du att se det här med kropp och hälsa ur ett bredare perspektiv? Då kan fridvårdskonsult vara ett yrke för dig. I den här rollen kommer man ofta in på olika företag för att hjälpa hela personalstyrkan till en bättre hälsa. Man berättar om viktiga faktorer så som kost och motion men även andra delar som till exempel hur rökning och stress påverkar.

 

Här arbetar man alltså i regel med större grupper och målet med uppdragen kan variera. Ena dagen handlar det om en föreläsning om just kost och motion och en annan dag kanske det är dags att följa upp en tidigare arbetsgrupps förändringar och framsteg.