Posted on

Då är det aktuellt med en takmålning 

Om du äger en villa eller ett hus så är det inte ovanligt att man har antingen plåt eller betongplattor. De slits såklart ut med tiden och många går då och gör ett takbyte med https://gbgtakochfasad.se. I många fall är det här ett slöseri då du kan förlänga livslängden på taket med 10 till 20 år genom att istället göra en takmålning, eller takförsegling som det också kallas. 

Det är en ganska enkel process som skyddar ditt tak, samtidigt som det ser ut som nytt när du är färdig. Då slipper du också lägga ut pengar på ett takbyte. 

 

Därför gör man en takförsegling 

Med tiden så slits ditt tak ut. Fukt, påväxt, UV-strålar och så vidare kommer att slita på taket och göra så att det ser fult ut. En del väljer då att byta ut taket men det är inte alltid rätt val. En takförsegling innebär att man förnyar takets skydd. 

Man börjar med en enkel tvätt av taket, vilket en expert gör med en högtryckstvätt. Det här spolar bort all smuts och orenheter. Beroende på vad du har för tak så måste det här göras på olika sätt, så det är viktigt att du anlitar någon om du inte själv är erfaren. 

Efter det så förseglar man taket genom att sprutmåla det, på ett betongtak gör man två skikt. Det här förseglar takets porer så att plattorna inte får ny påväxt. Det förhindrar också så kallad frostsprängning, något som vi måste vara försiktiga med här i Skandinavien där våra vintrar kan vara väldigt hårda. 

 

När det här är färdigt så kommer taket att se som nytt ut och hålla mycket längre. Sedan så skyddar det här i sin tur din bostad då taket skyddar bättre efter en försegling. 

 

Inte alltid aktuellt med takbyte 

Det händer tyvärr att takbyten utförs när det inte behövs. Ofta kan du skjuta på ett byte genom en vanlig försegling. Att utföra en takförsegling tar inte lång tid heller. Med tvätten inräknad så tar det oftast bara ett par dagar. 

Det är också mycket billigare att utföra en takmålning än vad det är att utföra ett byte. Det är däremot rekommenderat att någon anlitas. Då vet du att jobbet utförs på ett korrekt vis och att rätt material används. Det är bland annat viktigt att en bra förseglingsfärg används som ger optimalt skydd under en lång period. 

Du får alltid ett kostnadsförslag innan något utförs och på så sätt kan du försäkra dig om att du har råd med det. Du kan då också jämföra mellan olika firmor och ta det som känns bäst för dig.